HET BOERENERFAVONTUUR #3:  DE MEIDOORN

Vanwege de coronamaatregelen kunnen de cursussen van de Gagelvenne nog steeds niet door gaan. Dit betekend niet dat we stilzitten maar zetten we ons in voor onder andere het boerenerfproject. Deze keer aandacht voor de Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna).

Voordat onze weilanden omheind werden met prikkeldraad stond de meidoorn om onze weilanden vanwege zijn doornen en diende als afscheiding voor het vee. Het is de voorloper van prikkeldraad. Tegenwoordig wordt hij nog gebruikt als afscheidingshaag voor tuinen, erven en hier en daar ook langs (particuliere) weilanden.

Maar ook een solitaire meidoorn is enorm waardevol voor allerlei dieren. Zoals de naam al zegt bloeit de meidoorn in de maand mei. Veel insecten komen af op de nectar en stuifmeel van deze struik. In het najaar vormt de meidoorn rode bessen wat als voedsel dient voor vele soorten vogels. Door de doornen dient deze struik als schuilplek voor vogels tegen predatoren.

De meidoorn kan een vier tot acht meter hoge struik worden maar kan door snoeien kleiner gehouden worden of als haag geknipt worden. Voor optimale bloei en bessen kan de struik het beste vrij uitgroeien.

Wederom hebben we een gift van de Rabobank gekregen voor de verbetering van de biodiversiteit. Van deze gift hebben we voor ieder lid 2 meidoorns aangeschaft bij de Cruydt-Hoeck te Nijeberkoop. Jasper en Jojanneke van de Cruydt-Hoeck willen deze actie graag steunen en krijgt ieder lid niet 2 maar 3 meidoorns.

Graag willen wij als bestuur op 27 maart bij u langs komen om deze struiken aan u te overhandigen. Misschien kunt u op uw erf even rondkijken waar ze geplaatst kunnen worden.
Enkele voorbeelden zijn: in een overhoekje, tussen een bomenrij, in het hoekje van een weiland, achter een schuur, rond de mestsilo, ergens langs het raster in de insteek van de sloot enz.. U kunt ze dan direct planten. Weet u nog niet waar u ze wil planten dan moeten ze meteen even worden ‘ingekuild’: tijdelijk in de grond worden geplant zodat de wortels beschermd blijven en niet uitdrogen.  Natuurlijk wel even water geven. Graag tot dan.

 

PS: wilt u de meidoorns niet ontvangen laat het dan even weten door een mail te sturen naar: info@gagelvenne.nl, dan kunnen we de meidoorns verdelen onder andere leden die er een mooi plekje voor hebben.

Gagelvenne: Samenwerken aan een biodivers landschap