HET BOERENERFAVONTUUR #4 DE SPORKEHOUT

Agrarische natuur- en milieuvereniging Gagelvenne zet zich al 24 jaar in voor het milieu en de natuur.

Zaterdag 18 februari 2023 deelde het bestuur sporkehout uit aan de leden. Tachtig leden kregen de struik – ook wel gewone vuilboom genoemd, behorende bij de wegedoornfamilie – aangeboden ter verbetering van de biodiversiteit op het boerenerf. “Twee jaar geleden werd de meidoorn uitgedeeld en deze struik is er een mooie aanvulling op”, zegt voorzitter Tjerk Hof van Gagelvenne.

De sporkehout bloeit van mei tot september wat goed is voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarna vormt de struik bessen, waar weer gebruik van gemaakt wordt door vogels als voedselvoorziening. Op de foto Tjerk Hof en lid Ronnie van Daatselaar.

DE SPORKEHOUT

Het is al een tijdje geleden dat we aandacht besteedden aan het boerenerf daarom willen we deze keer jullie aandacht vragen voor de sporkehout.

De sporkehout, Frangula alnus is een inheemse struik die in Friesland ook wel bijspijlenhout of honnebeishout genoemd wordt. Het is een ondersoort van de vuilboom. Deze struik kan ongeveer zes meter hoog worden maar wil je de groei beperken dan kun je hem in februari of maart snoeien.

De sporkehout is een waardevolle boom voor de biodiversiteit. Hij heeft een lange bloeiperiode van mei tot september met groen/witte bloemen die een hoge nectarwaarde hebben. Voor de citroenvlinder is het zelfs een waardplant.

Een waardplant is een plant waarop, in dit geval de citroenvlinder, zijn bestanddelen vindt die voor zijn groei nodig zijn. Vanaf september tot november vormt de struik bessen deze kleuren van groen via rood tot donkerpaars naar zwart. Deze bessen worden gegeten door vogels als lijsters, de kramsvogel en fazanten.